Idea 6: Construïm una menjadora per als ocells
Avui ha començat la primavera. El llentiscle ha ben florit i el saüc ja està començant a florir. No he sortit a passejar. M'ho han explicat la meva germana i alguna amiga que viu a pagès. Jo em quedo a casa. L'única cosa que puc veure són els plàtans que tinc al carrer. Ara bé puc sentir els ocells amb la seva activitat frenètica diària.
Què us proposo?
Si feu un enfilall de cacauets, què us caldrà?
- Fer una menjadora per a ocells.
On podem obtenir informació sobre com fer menjadores per a ocells?
- Podeu fer molts models diferents de menjadores per a ocells. Si cerqueu a internet la pàgina web de Fundesplai on expliquen "Com fer menjadores per a ocells", trobareu tot d'idees per a fer-ne amb material reciclat.
- També el Departament d'Ensenyament té publicat online un document en PDF titulat "Guia de menjadores per a ocells". Us el podeu descarregar, si el busqueu a internet. En Xavier Riera i l'Abel Julien són l'autors del text mentre que la Laura Fraile n'ha fet els dibuixos que il·lustren el text.
- Un bon grapat de cacauets (més o menys, en funció de la llargada de l'enfilall).
- 1 tros de fil, cordill o llana.
- 1 agulla de cosir, si els voleu enfilar.
Com ho farem?
- Enfilem el fil, cordill o llana o agafem un tros un xic llarg (1,5 m).
- Punxem pel mig els cacauets amb l'agulla enfilada com si cosíssim. No hem de deixar cap espai entre cacauet i cacauet. O bé podem lligar cada cacauet amb un nus per la part del mig, la que sol ser més prima.
- Pengem aquest enfilall de cacauets en un lloc tranquil, allunyat dels gats, i proper a algun arbust o arbre. Han d'estar un xic protegides del vent i evitar que no s'hi acumuli massa aigua.
Els cacauets amb closca atreuen mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa,
gaig (informació extreta del document de Riera i Julien).
Si feu una menjadora de llauna, què us caldrà?
- 1 llauna d'alumini buida i ben neta.
- 1 veta llarga, cordill o llana d'1 metre aproximadament.
- Pintura que no sigui tòxica, si la voleu pintar.
- Llavors o fruita, fresca o seca.
- Cola o silicona.
Com ho farem?
- Netejar ben bé la llauna d'alumini mirant que per la banda on l'hem oberta no hi hagi vores que tallin molt.
- La decorem com més ens agradi.
- Fem una llaçada al voltant de la llauna. Si volem, la podem enganxar amb silicona o cola.
- Introduïm a l'interior llavors, fruita o fruita seca.
Quines llavors?
- Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc.
- Fruita: poma.
- Fruits secs: cacauets — tant pelats com amb closca—, nous, panses.
- Altres: trossets de formatge, molles de pa (no mullat).
- Aigua. Sobretot quan faci molt fred i els punts d’aigua habituals estiguin gelats.
No hi hem de posar:
- Llavors o fruits secs salats o torrats.
- Barreja de llavors per a ocells de gàbia (tenen complements vitamínics que no convenen als ocells silvestres).
Les espècies que es poden atreure en funció del menjar que es posa a les menjadores són:
- Escaiola: principalment pardals, pardal de bardissa, tórtores, verdums i pinsans.
- Mill: principalment pardals, pardal de bardissa, tórtores, verdums i pinsans.
- Blat de moro: pardal, durbec, verdum, tórtora, tudó, colom, verdum.
- Pipes grans: durbec, verdum, pinsà.
- Pipes petites: pardal, pinsà, ocasionalment cadernera.
- Cacauets sense closca: mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa, gaig.
- Cacauets amb closca: mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa, gaig.
- Pa, magdalenes: a més de granívors i mallerengues, pit-roig, cotxa fumada, pardal de bardissa.
- Fruita: merles, tord, tallarol de casquet, estornell.
Cal que mantinguem les menjadores ben netes.
Informació extreta del document escrit per Riera i Julien publicat pel Departament d'Ensenyament.
Cuidem-nos!