Idea 6: Construïm una menjadora per als ocells

Avui ha començat la primavera. El  llentiscle ha ben florit i el saüc ja està començant a florir. No he sortit a passejar. M'ho han explicat la meva germana i alguna amiga que viu a pagès. Jo em quedo a casa. L'única cosa que puc veure són els plàtans que tinc al carrer. Ara bé puc sentir els ocells amb la seva activitat frenètica diària. 

Què us proposo?

  • Fer una menjadora per a ocells.

On podem obtenir informació sobre com fer menjadores per a ocells?
  • Podeu fer molts models diferents de menjadores per a ocells. Si cerqueu a internet la pàgina web de Fundesplai on expliquen "Com fer menjadores per a ocells", trobareu tot d'idees per a fer-ne amb material reciclat.
  • També el Departament d'Ensenyament té publicat online un document en PDF titulat "Guia de menjadores per a ocells". Us el podeu descarregar, si el busqueu a internet. En Xavier Riera i l'Abel Julien són l'autors del text mentre que la Laura Fraile n'ha fet els dibuixos que il·lustren el text.  


Si feu un enfilall de cacauets, què us caldrà? 
  • Un bon grapat de cacauets (més o menys, en funció de la llargada de l'enfilall).
  • 1 tros de fil, cordill o llana.
  • 1 agulla de cosir, si els voleu enfilar. 

Com ho farem?
  • Enfilem el fil, cordill o llana o agafem un tros un xic llarg (1,5 m).
  • Punxem pel mig els cacauets amb l'agulla enfilada com si cosíssim. No hem de deixar cap espai entre cacauet i cacauet. O bé podem lligar cada cacauet amb un nus per la part del mig, la que sol ser més prima.  
  • Pengem aquest enfilall de cacauets en un lloc tranquil, allunyat dels gats, i proper a algun arbust o arbre. Han d'estar un xic protegides del vent i evitar que no s'hi acumuli massa aigua.  
Els cacauets amb closca atreuen mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa, gaig (informació extreta del document de Riera i Julien).

Si feu una menjadora de llauna, què us caldrà?
  • 1 llauna d'alumini buida i ben neta.  
  • 1 veta llarga, cordill o llana d'1 metre aproximadament.
  • Pintura que no sigui tòxica, si la voleu pintar. 
  • Llavors o fruita, fresca o seca.
  • Cola o silicona.
Com ho farem?
  • Netejar ben bé la llauna d'alumini mirant que per la banda on l'hem oberta no hi hagi vores que tallin molt. 
  • La decorem com més ens agradi.
  • Fem una llaçada al voltant de la llauna. Si volem, la podem enganxar amb silicona o cola. 
  • Introduïm a l'interior llavors, fruita o fruita seca.
Quines llavors?
  • Llavors: negrilló, escaiola, mill, pipes negres, cànem, etc. 
  • Fruita: poma. 
  • Fruits secs: cacauets — tant pelats com amb closca—, nous, panses. 
  • Altres: trossets de formatge, molles de pa (no mullat).
  • Aigua. Sobretot quan faci molt fred i els punts d’aigua habituals estiguin gelats.
No hi hem de posar:
  • Llavors o fruits secs salats o torrats. 
  • Barreja de llavors per a ocells de gàbia (tenen complements vitamínics que no convenen als ocells silvestres).
Les espècies que es poden atreure en funció del menjar que es posa a les menjadores són:

  • Escaiola: principalment pardals, pardal de bardissa, tórtores, verdums i pinsans.
  • Mill:  principalment pardals, pardal de bardissa, tórtores, verdums i pinsans.
  • Blat de moro: pardal, durbec, verdum, tórtora, tudó, colom, verdum.
  • Pipes grans: durbec, verdum, pinsà.
  • Pipes petites: pardal, pinsà, ocasionalment cadernera.
  • Cacauets sense closca: mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa, gaig.
  • Cacauets amb closca: mallerengues, pica-soques, picots, més ocasionalment, garsa, gaig.
  • Pa, magdalenes: a més de granívors i mallerengues, pit-roig, cotxa fumada, pardal de bardissa.
  • Fruita: merles, tord, tallarol de casquet, estornell.

Cal que mantinguem les menjadores ben netes. 

Informació extreta del document escrit per Riera i Julien publicat pel Departament d'Ensenyament.

Cuidem-nos!

Entrades populars